Bilkent Üniversitesi 2. Lykeion Lise Felsefe Konferansı

Konferans Platformu: Zoom

Konferans Tarihi: 29 Ocak 2023 Pazar

İndirilebilir konferans programı için buraya tıklayınız.

Bilkent Üniversitesi Lykeion Lise Felsefe Konferansı, Lykeion Lise Felsefe Topluluğu ve Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü ortaklığıyla düzenlenmektedir. Akademik konferans uzlaşımlarına uygun olarak, konferansımıza başvurular orta öğretim kurumları ya da öğretmenler aracılığıyla değil, konuşmacı olmak isteyen öğrenciler tarafından bireysel olarak yapılmaktadır. Konferans sırasında görev yapacak oturum başkanlarının tamamı ve düzenleme kurulu üyelerinin çoğu lise öğrencisidir.

Bu konferansı, “felsefe öğrenmenin en iyi yolu felsefe yapmaktır” anlayışıyla, felsefeyle ilgilenen ya da merak duyan lise öğrencilerinin fikirlerini özgür, akılcı, akademik bir ortamda paylaşmasını sağlamak, eleştirel düşünme ve tartışma becerilerini geliştirmek, felsefi görüş oluşturmalarına yardımcı olmak, ayrıca felsefi konularda entelektüel tatmin ve merak oluşturmak amacıyla düzenliyoruz.

Hazırlık sınıfından 12. sınıfa kadar, her okuldan tüm lise öğrencileri bu konferansta konuşmacı olarak yer almak için başvurabilir.

Konferansta, her konuşmacının PowerPoint sunumu ya da benzer görsellerle desteklenen 10-15 dakikalık sunumunun ardından soru-cevap ve tartışma kısmı olacaktır.

Bir sunumu birden fazla öğrencinin ortaklaşa yapması da mümkündür. Eğer sunumu birden fazla kişi olarak yapmayı tercih ediyorsanız başvurunuz sırasında bunu belirtmeniz gerekmektedir.

Başvuru süreci:

Sunum yapmak isteyen öğrencilerin aşağıda belirtilen sorulardan birini seçerek cevaplamaları ve cevaplarını destekleyici argümanlarını ortaya koyarak açıklamaları gerekmektedir.

1- Amaçlar her zaman araçları mübah kılar mı?

2- İnsan, doğası gereği bencil midir?

3- Et yemek ahlaken yanlış mıdır?

4- Yapay zeka sanatçı olabilir mi?

5- Gelecekte robotlar da insanlar gibi akıl ve his sahibi bilinçli varlıklar olacaklar mı?

6- Gelecekte “robot hakları” olacak mı?

7- Stephen Hawking “Felsefe öldü” derken haklı mıydı?

8- Zenon’un aşil ve kaplumbağa paradoksu hareketin mümkün olmadığını kanıtlar mı?

9- Yaşam hakkı hiçbir koşul altında ihlal edilmemesi gereken bir hak mıdır?

10- Bireyin geleceğinin etkileneceğini durumlarda etik değerlere bağlı kalması gerekli midir?

Yukarıda sıralananlar dışındaki bir felsefi soru üzerine olan çalışmanızla da konferansa başvurabilirsiniz, fakat bu kabul şansınızı azaltacaktır. Yukarıdaki sorular dışındaki başvurular sadece istisnai durumlarda kabul edilir.

Yapmak istediğiniz sunumun özetini 300-500 kelimelik bir metin veya maksimum beş dakikalık bir video olarak 11 Aralık 2022 Pazar günü 23:59’a kadar lykeion@bilkent.edu.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Örnek olarak, geçen sene yapılan sunumlardan birini şuradan izleyebilirsiniz:

https://youtu.be/j-jR5buGXdk

Konferansta sunum yapmaya hak kazanan öğrenciler 21 Aralık 2022 tarihinde açıklanacaktır.

Sunum ve Yayın Süreci:

Konferansta sunumlar Zoom programı kullanılarak online olarak yapılacaktır. Konferans sonrasında düzenleme kurulu tarafından seçilen bazı sunumlar, konuşmacının izni dahilinde “Lykeion Felsefe” YouTube kanalında yayınlanacaktır. Ayrıca, bazı sunumların düzeltilmiş metninin, konuşmacıların isteği doğrultusunda, Bilkent Üniversitesi Lisans Felsefe Dergisi Prokopton’da (prokopton.bilkent.edu.tr) yayımlanma imkanı vardır. Yayına dair son karar Prokopton yazı işleri kuruluna aittir.

Koferans programı, dinleyici olarak katılmak isteyenler için kayıt bilgileri ve konferansa dair diğer gelişmeler bu web sayfasında, Bilkent Felsefe Twitter hesabında (twitter.com/BilkentPhil) ve Lykeion.felsefe Instagram sayfasında (instagram.com/lykeion.felsefe) duyurulacaktır.

Konferans ve başvuru sürecine dair sorularınız için: lykeion@bilkent.edu.tr

 
 

Share this Post