3. Bilkent – Lykeion Lise Felsefe Konferansı

Konferans Tarihi: 28 Ocak 2024 Pazar

Saat: 14:00-17:00

Konferans Platformu: Zoom

Konferansa izleyici olarak katılmak için kayıt olmak gerekmektedir. Kayıt tamamlandığında Zoom linki e-posta adresinize gönderilecektir.

Kayıt olmak için buraya tıklayınız.

Bilkent Üniversitesi Lykeion Lise Felsefe Konferansı, Lykeion Lise Felsefe Topluluğu ve Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü ortaklığıyla düzenlenmektedir. Akademik konferans uzlaşımlarına uygun olarak, konferansımıza başvurular ortaöğretim kurumları ya da öğretmenler aracılığıyla değil, konuşmacı olmak isteyen öğrenciler tarafından bireysel olarak yapılmaktadır. Konferans sırasında görev yapacak oturum başkanlarının tamamı ve düzenleme kurulu üyelerinin çoğu lise öğrencisidir.

Bu konferansı, “felsefe öğrenmenin en iyi yolu felsefe yapmaktır” anlayışıyla; felsefeyle ilgilenen ya da merak duyan lise öğrencilerinin fikirlerini özgür, akılcı, akademik bir ortamda paylaşmasını sağlamak, eleştirel düşünme ve tartışma becerilerini geliştirmek, felsefi görüş oluşturmalarına yardımcı olmak, ayrıca felsefi konularda entelektüel tatmin ve merak oluşturmak amacıyla düzenliyoruz.

Konferans Programı:

14:00 – 14:10   Açılış Konuşması

• Dr. Tufan Kıymaz
      • Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü

14:10 – 15:00  Birinci Oturum (Oturum Başkanı: Çağan Okur)

“Cehalet Mutluluk Getirir Mi?”

•  Nehir Coşkun, Ecren Yalçın
      • Övgü Terzibaşıoğlu Anadolu Lisesi, İzmir, 10. Sınıf
      • Hilal Yüksel
      • Bahçeşehir Koleji, İstanbul, 10. Sınıf

15:10 – 16:00  İkinci Oturum (Oturum Başkanı: Cemre Şenol)

“Yapay Zekanın Ortaya Çıkardığı Etik Sorunlara Nasıl Yaklaşmalıyız?”

• Çağan Çalışkan, Mehmet Kaan Çolak
      • Bursa BİLFEN Lisesi, Bursa, 11. Sınıf
      • Ahmet Tolga Karabulut
      • Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, İstanbul, 11. Sınıf

16:10 – 16:40  Üçüncü oturum (Oturum Başkanı: Ekin Ece Bayrak)

“İnsan, Doğası Gereği Bencil Midir?”

• Ece Öztürk, Atahan Gider
      • Başakşehir Bahçeşehir Koleji, İstanbul, 11. ve 10. Sınıf

16:40 – 17:00  Kapanış konuşması

• Dr. Tufan Kıymaz
      • Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü

Sorularınız için: lykeion@bilkent.edu.tr

Konferans Düzenleme Kurulu:

Dr. Tufan Kıymaz (Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi)

Cemre Şenol (Denge Anadolu Lisesi, Ankara, 12. Sınıf)

Çağan Okur (PEMA Lisesi, Konya, 11. Sınıf)

Ekin Ece Bayrak (İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, İzmir, 1. Sınıf)

İsmihan Şenel (Erdem Beyazıt Anadolu Lisesi, İstanbul, Mezun)

Yasin Şahin (Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü, İstanbul, 2. Sınıf)

Özet Çağrısı: (KAPANDI)

Hazırlık sınıfından 12. sınıfa kadar, her okuldan tüm lise öğrencileri bu konferansta konuşmacı olarak yer almak için başvurabilir.

Konferansta, her konuşmacının PowerPoint sunumu ya da benzer görsellerle desteklenen 10-15 dakikalık sunumunun ardından soru-cevap ve tartışma kısmı olacaktır.

Bir sunumu birden fazla öğrencinin ortaklaşa yapması da mümkündür. Eğer sunumu birden fazla kişi olarak yapmayı tercih ediyorsanız başvurunuz sırasında bunu belirtmeniz gerekmektedir.

Başvuru süreci:

Sunum yapmak isteyen öğrencilerin aşağıda belirtilen sorulardan birini seçerek cevaplamaları ve cevaplarını destekleyici argümanlarını ortaya koyarak açıklamaları gerekmektedir:

Nesnel gerçeklik var mı? Varsa bilinebilir mi?

İdeal insan yaşamında duyguların rolü nedir?

Cehalet mutluluk mudur?

Hayvanlara karşı ahlaki yükümlülüklerimiz var mı?

Deprem gibi doğal afetler karşısındaki felsefi tutumumuz ne olmalı?

Toplumsal normlara uyma yükümlülüğümüz var mı?

İnsan doğası bencil midir?

Bilim her soruya cevap verebilir mi?

Yapay zekanın ortaya çıkardığı etik sorunlara nasıl yaklaşmalıyız?

Yukarıda sıralananlar dışındaki bir felsefi soru üzerine olan çalışmanızla da konferansa başvurabilirsiniz, fakat bu kabul şansınızı azaltacaktır. Yukarıdaki sorular dışındaki başvurular sadece istisnai durumlarda kabul edilir.

Yapmak istediğiniz sunumun özetini 300-500 kelimelik bir metin veya maksimum beş dakikalık bir video olarak 11 Aralık 2023 Pazartesi günü 23:59’a kadar lykeion@bilkent.edu.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Konferansta sunum yapmaya hak kazanan öğrenciler 21 Aralık 2023 tarihinde açıklanacaktır.

Sunum ve Yayın Süreci:

Konferansta sunumlar Zoom programı kullanılarak online olarak yapılacaktır. Konferans sonrasında düzenleme kurulu tarafından seçilen bazı sunumlar, konuşmacının izni dahilinde “Lykeion Felsefe” YouTube kanalında yayınlanacaktır. Ayrıca bazı sunumların düzeltilmiş metninin, konuşmacıların isteği doğrultusunda, Bilkent Üniversitesi Lisans Felsefe Dergisi Prokopton’da (prokopton.bilkent.edu.tr) yayımlanma imkanı vardır. Yayına dair son karar Prokopton yazı işleri kuruluna aittir.

Koferans programı, dinleyici olarak katılmak isteyenler için kayıt bilgileri ve konferansa dair diğer gelişmeler bu web sayfasında, Bilkent Felsefe Twitter hesabında (twitter.com/BilkentPhil) ve lykeion.felsefe Instagram sayfasında (instagram.com/lykeion.felsefe) duyurulacaktır.

Konferans ve başvuru sürecine dair sorularınız için: lykeion@bilkent.edu.tr